Kiiltolattiat

Betonilattia on mahdollista tehdä myös ilman erillistä pinnoittamista joko liippaamalla pinta mahdollisimman hyvin tai hiomalla se sileäksi ja suorittamalla siihen kovettava sekä tiivistävä kemiallinen käsittely, jolloin syntyy ns. kiiltolattia.

Koneliipatun lattian tekeminen vaatii tarkkuutta. Lattian ulkonäkö on se minkä liippari on siihen tehnyt. Etuna on kustannustehokkuus sekä nopeus. Ensimmäinen pölynsidontakäsittely siihen voidaan tehdä jo valun jälkeen, jolloin lattia kestää paremmin rakennusaikaista touhuamista. Kuivumisen jälkeen se käsitellään pinta-aineilla, joilla haetaan haluttua kiiltoa ja tiiveyttä. Lattia soveltuu erinomaisesti hyvissä olosuhteissa tehtynä konehalleihin, autotalleihin, parkkihalleihin, varastoihin ja sekä kaikkiin tiloihin mihin halutaan kestävät sekä helppohoitoiset lattia. Ulkonäkö on betoninen ellei sitten käytetä värjättyä sirotetta. Missä taasen kärsii kustannustehokkuus sekä pintaan tulee pinnoite, joille voi aina tapahtua jotain. Pelkkä betonipinta on ikiaikainen rakenne, joka kestää rauhanaikaiset olot, ellei ne ole jotain äärimmäisyyttä.

Hiottaessa kiiltolattia ulkonäköön voidaan vaikuttaa hiomisen syvyydellä. Myös valulla on tässä suuri merkitys sekä pinta tulee tässäkin liipata siten, että tekijä tietää mitä on tekemässä. Hiominen myös hieman vaatii järjestelyjä muulta rakentamiselta sopivan ajankohdan järjestämisessä. Samalla kun lattian ulkonäkö muuttuu hiottaessa, pinnalta poistuu pehmeämpi pinta-aines ja esille tulee kiveä enempi tai vähempi. Kun lattia käsitellään kemiallisesti, saavutetaan kulutuskestävyys, joka on samaa luokkaa tai jopa kovempi kuin sirotteilla riippuen käytetystä betonista. Myös betonin huokoisuus vähenee sekä siitä tulee tiivis sileä pinta sen mukaan kuin mikä tarkoitus. Näin tehty lattia soveltuu jo vaativaan käyttöön ja sen tekeminen on tarkkaa suunnittelua alusta loppun asti. Rakentamisessa otettava huomioon se, että lattian pinta ei nouse pinnoitteella, vaan

alenee. Näin huolella suunniteltava liikuntasaumat, valurajat, uloskäynnit sekä kaikki missä valu kohtaa jonkin jatkuvan pinnan.

Hiottu betonilattia käy mainiosti korvaamaan vielä työläämän laatoittamisen, kuluvan epoksin ja se käy lähes kaikkialle muualle paitsi ei märkätiloihin, johon vaaditaan vesieriste. Kosteutta ja vettä hiottu ja käsitelty lattia kestää eikä sen kanssa tule kuivumisongelmia, koska lattia kuitenkin on ulospäin hengittävä vaikka se on kosteudenkestävä tiettyyn rajaan asti.

Hiottukin betonilattia on mahdollista värjätä joko värjäämällä betoni valmiiksi asemalla tai sitten jälkeenpäin imeyttämällä. Aina kuitenkin on kyse ns. kuultovärjäyksestä, jossa väri on betonin sisällä eikä päällä ja sen kauneus on katsojen silmässä. Värjäystä ei näin voi tehdä takuunatyönä, että tältä se näyttää, vaan siinä on aina oma ainutkertainen sävytyksensä. Kyseessä on uniikki tuote eikä sitä voi jäljiltellä siltä miltä sisutusmessuilla näyttää.

Kuvassa kuultovärjätty lattia.

Kiiltobetonilattia on nimenomaan ekologinen vaihtoehto, koska siinä lattiapinnoite tehdään runkoaineesta eikä siihen siinä tuhrata kaikenlaisia ihmeellisiä aineita hapattamaan betonia, joka on kaiken lisäksi kaiken aikaa näkyvillä, joten siinä ei voi tapahtua mitään ihmeellistä prosessia, jonka vuoksi pitäisi koko rakennus purkaa atomiksi kun ihmiset eivät voi siellä olla. Siinä ei ole myöskään mitään pinnoitetta, joka voi lähteä pois ja joka pitää joskus jyrsiä pois ja kauhealla työllä tehdä uudestaan. Kiillotettun betonilattian hoito on pesemistä ja kemiallisten aineiden lisäämistä, mikä tarve ei ole kuitenkaan jatkuva, koska aineet ovat betonin sisällä ja vain kovassa rasituksessa, esim. isojen parkkihallien ajorampeilla voisi kulutus olla sellaista että lattia joutuisi pinnistämään säilyttääkseen ulkomuotonsa.

Kiillotettuja betonilattioita käytetään myös asuinrakentamisessa ja siihen käy samalla tavalla ekologisena ja kestäväänä rakenteena.

Ensisijaisesti kiillotettua betonilattiaa ei tule valita jonain sisutusratkaisuna, koska lattian tehtävä on ottaa vastaan elämää ja säilyttää muotonta eikä näyttää juuri tietyltä mallikuvalta. Taulut seinillä ovat sitä varten, että niitä katsellaan silmät kierossa miltä ne näyttävät, mutta lattian tehtävä on kantaa kaikki se taakka mitä elämä talon sisälle tuo. Sisustusratkaisuna käy joku hölmön näköinen laatta tai laminaatti, joka jäljittelee betontia, mutta ei ole sitä. Kiillotettu betonilattia on aito lattiaelementti aivan samalla tavalla kuin mitä aito puulattia, mutta huomattavasti kovempi sekä kestävämpi ja vaatii vähemmän huoltoa eikä sitä varsinaisesti tarvitse koskaan uusia.


 Liikuntasaumoista saa myös siistejä.

Ota yhteyttä

Jätä viesti ja yhteystiedot, niin olemme yhteydessä sinuun!

Ei luettavissa? Uusi kuva. captcha txt